torstai 26. helmikuuta 2015

Jättiläismäinen musta aukko hämmästyttää tutkijoita


Varhaisen universumin kirkkaimmasta kvasaarista löydetty suurin tunnettu musta aukko hämmästyttää tutkijoita. Kuinka jotakin niin massiivista ja valovoimaista on voinut syntyä niin varhain maailmankaikkeuden historiassa, vain 900 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen?

Varhaisesta maailmankaikkeudesta löydetty kirkkain kvasaari, SDSS J0100+2802, ja sen sisältämä suurin tunnettu musta aukko hämmentää teoriaa mustien aukkojen kehityksestä. Kvasaari sijaitsee 12,8 miljardin valovuoden päässä Maasta ja sen keskustan mustan aukon massa vastaa 12 miljardin Auringon massaa. Kvasaarin valovoima vastaa 420 triljoonaa Aurinkoa.

"Kuinka niin kirkas kvasaari ja niin suuri musta aukko ovat voineet syntyä niin varhain maailmankaikkeuden historiassa, aikakaudella, jolloin ensimmäiset tähdet ja galaksit ovat juuri syntyneet?", professori Xiaohui Fan kysyy.

Kvasaarin sanotaan olevan peräisin "ionisaatioksi" kutsutun ajanjakson lopulta, jolloin ensimmäisten kvasaarien ja galaksien valon uskotaan päättäneen maailmankaikkeuden pimeän aikakauden. Tähän aikakauteen liittyy kuitenkin vielä paljon epätietoisuutta.

Tämä havainto on kehitysopin epätarkkuusperiaatteen mukainen.


Lähde:

http://uanews.org/story/monster-black-hole-discovered-at-cosmic-dawn

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti