tiistai 14. toukokuuta 2013

Vastaanottajaproteiinit ja antibioottiresistenssi


Imperial Collegen (Lontoo) tutkijat ovat tunnistaneet neljä uutta proteiinia, jotka toimivat elintärkeiden viestinviejämolekyylien vastaanottajaproteiineina (reseptori) bakteereissa, kuten MRSA:ssa.

Reseptoreiden uskotaan auttavan bakteereita sopeutumaan uuteen ympäristöön ja tutkijat ovat erittäin kiinnostuneita tietämään kuinka bakteerit reagoivat ympäristön muutoksiin.

MRSA-bakteeri eli metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus tunnetaan ns. sairaalabakteerina, joka on hyvin vastustuskykyinen mikrobilääkkeille.

Hiljattain löydetty uusi molekyyli c-di-AMP näyttää olevan tärkeä viestinviejä useissa bakteereissa. Havainnot viittaavat siihen, että paljon c-di-AMP:ia sisältävät bakteerikannat ovat vastustuskykyisempiä antibiooteille.

"Näyttää siltä, että bakteerit tarvitsevat tätä molekyyliä lisääntymiseen ja kasvuun," sanoo tohtori Angelika Gründling.

Viestinviejämolekyylit sitoutuvat erityisiin vastaanottajaproteiineihin, jotka toimivat kytkiminä solussa. Tohtori Gründling kollegoineen tunnisti 4 c-di-AMP:iin liittyvää reseptoria S. aureus-bakteerissa.

"Lisääntyvä todistusaineisto näyttää osoittavan, että ne S. aureus-kannat, joilla on on korkea c-di-AMP-taso, ovat vastustuskykyisempiä metisilliinin kaltaisille antibiooteille. Tämä viittaa siihen, että c-di-AMP auttaa bakteeria sietämään antibioottia."

Bakteerien antibioottiresistenssiä käytetään yhtenä kehitysopin todisteena. Tämä uusi tutkimus osoittaa, että bakteerien antibioottiresistenssissä riittää vielä tutkittavaa ja että resistenssiä aiheuttavilla tekijöillä ei välttämättä ole mitään tekemistä kehitysopin tai edes mutaatioiden kanssa.


Lähde:

http://www3.imperial.ac.uk/newsandeventspggrp/imperialcollege/newssummary/news_13-5-2013-13-48-14


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti