maanantai 18. helmikuuta 2013

Evoluutio tuotti karvattoman ihon tatuoitavaksi


Penn State yliopiston antropologian professorin Nina Jablonskin mukaan evoluutio tuotti karvattoman ihon, jotta ihmiselle ei tulisi kuuma. Karvatonta ihoa oli myös mahdollista käyttää itseilmaisuun.

Kuvan nainen ei liity tekstissä mainittuun kehitysopilliseen tarinointiin.(womenwithink.tumblr.com)

Nina Jablonskin mukaan  varhaiset ihmiset kehittyivät karvattomiksi 1,5 - 2 miljoonaa vuotta sitten, jotta kehon ylimääräinen lämpö voisi poistua hikoiluna. Myöhemmin ihmiset alkoivat maalata ihoaan lisätäkseen viehätysvoimaansa ja osoittaakseen ryhmään kuulumista.

"Ennen karvattoman ihon kehittymistä, ihmiset olivat nykyisten simpanssien kaltaisia karvapeitteisiä olentoja," Jablonski sanoo. "Ihon maalaaminen ei olisi mahdollista, mikäli ihmiset olisivat karvaisia."

Artikkelin mukaan [muinaisten eliöiden] ihon tutkinen on vaikeaa, koska iho säilyy vain muutamia tuhansia vuosia. Luut sensijaan voivat säilyä miljoonia vuosia.

Jablonski kertoo ajankohta-arvion, ihmisen kehittymisestä karvattomaksi, perustuvan fossiiliaineistoon ja ihon pigmenttigeenien molekulaarisen historiatutkimukseen. "Löysimme paljon molekyyligeneettistä todistusaineistoa siitä, milloin ihmisen kehittyminen karvattomaksi alkoi."

Aikaisemmin ihmisen karvattomuutta selitettiin ns. vesiapinateorialla, jonka mukaan joku ihmisen varhaisista esi-isistä oli mieltynyt vesielämään. Jablonskin mukaan fossiiliaineisto, genetiikka tai ympäristötodisteet eivät tue tätä teoriaa.

Penn State yliopiston uutisartikkelissa todetaan, että iho ei säily pitkiä aikoja (ei fossiloidu). Kuinka siis ihmisen muuttuminen karvattomaksi on voitu todentaa fossiiliaineiston perusteella?

Geenitkään eivät fossiloidu. Kuinka siis molekyyligenetiikan keinoin on voitu osoittaa ihmisen karvattomaksi muuttumisen ajankohta?

Vastaus molempiin kysymyksiin on mielikuvitus. Ihminen on etevä keksimään erilaisia selityksiä ja tulkintoja havainnoille, jotka eivät sellaisenaan kelpaa empiiriseksi todistusaineistoksi. Vesiapinateoria on yksi hyvä esimerkki ihmisen mielikuvitusavaruuden laajuudesta.

Kehitysopin mukaan ihminen syntyi Afrikassa, joka on tunnetusti lämmin paikka. Miksi ihmisen esi-isille alunperin kehittyi karvapeite, jos siitä on haittaa lämpimässä ilmanalassa? Entä miksi evoluutio ei ole tuottanut pohjoisessa asuville ihmisille karvapeitettä?

Eikä karvapeitteen tai jonkun muun ominaisuuden häviäminen eliöstä todista evoluution kykyä tuottaa uusia toimintoja tai rakenteita.

Kehitysopissa on se hyvä puoli, että se tarjoaa monille ihmisille mahdollisuuden käyttää mielikuvitusta, joka on eräs suurimmista lahjoistamme.


Lähde:

http://news.psu.edu/story/264369/2013/02/16/research/evolution-helped-turn-hairless-skin-canvas-self-expression

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti