maanantai 21. tammikuuta 2013

Uusi keino DNA:n korjaamiseen


Tutkijat ovat kehittäneet uuden tavan DNA-pätkien korvaamiseen. Menetelmällä voisi olla mahdollista parantaa DNA:n virheistä aiheutuvia sairauksia.

"Eliön geenien muokkauskyky on merkittävästi auttanut meitä ymmärtämään biologiaa ja ihmisen hyvinvointia," sanoo professori Jennifer Doudna [UC Berkeley] . "Tutkimuksen ja hoidon pullokaulaksi on kuitenkin muodostunut geenimuutoksiin soveltuva tekniikka."

"Tämä uusi menetelmä tulee poistamaan merkittävän pullonkaulan alalta, koska periaatteessa kuka tahansa voi käyttää tällaista genomin editointia tai uudelleen ohjelmointia nisäkkäissä tai mahdollisesti muissakin eukaryooteissa."

"Saamamme palautteen perusteella, näyttää olevan mahdollista, että tämä tekniikka tulee mullistamaan genomin muokkauksen eläimissä ja kasveissa."

Uusi menetelmä perustuu Cas9-bakteerientsyymiin. Doudna löysi Cas9-entsyymin tutkiessaan bakteerien immuunijärjestelmää. Bakteeri kykenee puolustautumaan virustartuntaa vastaan leikkaamalla viruksen  DNA:n omastaan, ja liittämällä paloja viruksen DNA:sta omaan DNA:han, josta se valmistaa RNA:ta. RNA sitoutuu virukseen ja tekee sen toimintakyvyttömäksi.

Tutkijat yksinkertaistivat bakteerissa toimivaa järjestelmää siten, että se toimii vain yhdellä RNA:lla alkuperäisen kahden sijaan. Menetelmällä voidaan RNA:n avulla valittu pätkä DNA:sta leikata pois ja korvata uudella.

 "Tästä hieman hämärästä bakteerien immuunijärjestelmästä saamme menetelmän, jolla todella on potentiaalia muuttaa työskentelytapojamme nisäkkäiden ja muidenkin eliöiden solujen muokkauksessa," Doudna sanoo.

Onkos nyt tapahtunut paradigman muutos? Tähän asti kehitysopin mukaan biologiassa mikään ei käy järkeen ilman evoluutiota. Nyt biologian ymmärtämiseen tarvitaankin kykyä korjata ja muokata (ohjelmoida) geenejä! Se on kuitenkin toimintaa, jota voidaan pitää älykkäänä suunnitteluna, eikä sillä ole mitään tekemistä evoluution kanssa. Paitsi, että tässä tapauksessa uuden bioteknistä huipputeknologiaa edustavan menetelmän ydinosan, Cas9-entsyymin, oletetaan kehittyneen itsestään sattumalta.


Lähde:


http://newscenter.berkeley.edu/2013/01/07/cheap-and-easy-technique-to-snip-dna-could-revolutionize-gene-therapy/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti