sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Maailmankaikkeuden laajin rakenne haastaa kosmologisen periaatteen


Tähtitieteilijät ovat löytäneet maailmankaikkeuden suurimman rakenteen - kvasaarijoukon - jonka läpimitta on 4 miljardia valovuotta. Rakenne on niin suuri, että se haastaa kosmologisen periaatteen. Havainnosta kertova tutkimusraportti on julkaistu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society-tiedelehdessä.


Rakenne on suuri kvasaarijoukko (large quasar group, LQG) eli ryhmä erittäin kirkkaita galaktisia ytimiä, jotka saavat energiaa supermassiivisista mustista aukoista. Tutkijoiden mukaan tämä joukko on niin suuri, että se haastaa modernin kosmologisen teorian ja kosmologisen periaatteen. Kvasaarien uskotaan olevan peräsin universumin varhaisilta ajoilta ja niiden oletetaan loistaneen kirkaasti vain 10 - 100 miljoonan vuoden ajan.

Moderni kosmologinen teoria perustuu Albert Einsteinin työhön ja se on riippuvainen kosmologisena periaatteena tunnetusta oletuksesta. Sen mukaan maailmankaikkeus näyttää samanlaiselta mistä tahansa havaintopisteestä käsin, kun sitä tarkastellaan tarpeeksi suuressa mittakaavassa. Kosmologinen periaate oletetaan todeksi, mutta sitä ei ole koskaan empiirisin havainnoin vahvistettu.

Teorian antaman ennusteen mukaan nyt löydetyn kvasaarijoukon kokoisia rakenteita ei pitäisi olla olemassa. Laskelmien mukaan rakenteiden suuri halkaisija voi olla vain 1,2 miljardia valovuotta.

"Tämä on erittäin jännittävää, eikä pelkästään sen vuoksi, että se on vastoin käsityksiämme maailmankaikkeuden mittasuhteista," toteaa tutkija Roger Clowes (University of Central Lancashire). "Tutkimusryhmämme etsii nyt vastaavanlaisia tapauksia, jotta tämän havainnon esittämä haaste [modernille kosmologialle] vahvistuu," Clowes jatkaa.

Tämähän on mielenkiintoista. Tähtitieteen piiristä tulee jatkuvasti uusia havaintoja, jotka ovat ristiriidassa vallitsevien [ja yleensä kehitysopillisten] käsitysten kanssa. Hetki sitten Andromedan galaksi yhdessä kumppaniensa kanssa haastoi astrofysiikan standardimallin.


Lähteet:

http://www.ras.org.uk/news-and-press/224-news-2013/2212-astronomers-discover-the-largest-structure-in-the-universe

http://www.msnbc.msn.com/id/50434185/ns/technology_and_science-space/t/largest-structure-universe-found-its-mind-boggling#.UPJ5KvKtGG8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti