perjantai 25. tammikuuta 2013

Kameleonttitähti hämmästyttää tähtitieteilijöitä


Pulsarit ovat Aurinkoa painavampia pieniä pyöriviä tähtiä, jotka ovat hämmästyttäneet tähtitieteilijöitä löytämisestään - vuonna 1967 - lähtien. Nyt kansainvälisen tutkijaryhmän uudet havainnot tekevät näistä omituisista kohteista vieläkin omituisempia.


Tähtitieteilijät ovat havainneet pulsarin, jonka säteily muuttuu hyvin nopeasti toisenlaiseksi. Tähti kykenee muutamassa sekunnissa sammuttamaan radiotaajuisen säteilynsä ja samaan aikaan voimistamaan röntgensäteilyään. "Uudet havainnot  haastavat kaikki vallitsevat pulsarien säteilyä koskevat teoriat," tutkijat kirjoittavat Science-tiedelehdessä, mikä avaa uudelleen vuosikymmeniä kestäneen väittelyn pulsareiden toiminnasta.

"Röntgensäteilyn voimistumisen lisäksi me havaitsimme, että sillä on myös pulssimainen luonne, jota ei ole aikaisemmin havaittu voimakkaan radiotaajuisen säteilyn aikana, " astrofyysikko Joanna Rankin Vermontin yliopistosta kertoo. "Se oli täysin odottamatonta."

Astrofyysikoilla riittää nyt työtä, kun he yrittävät selvittää pulsarien toimintaa.

Pulsarit eivät ole ainoa ainoa asia, jotka aiheuttavat päänvaivaa astrofyysikoille. Litium-7:ää on liian vähän. Tähtien syntyteoria takkuaa. Pallomaisissa tähtijoukoissa on liian nuorilta näyttäviä tähtiäKosmologinen periaate on vaakalaudalla. Astrofysiikan standardimalli on sotkussa...jne.

Olisiko niin, että kehitysoppi (vaikka kaikesta ei voikaan syyttää kehitysoppia) ontuu muuallakin, kuin biologian alalla?



Lähde:

http://www.uvm.edu/~uvmpr/?Page=news&storyID=15196

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti