sunnuntai 20. tammikuuta 2013

HS: Design läsnä joka päivä


Helsingin Sanomat esitteli (HS Koti 30.12.2012)  arkisia tuotteita, jotka on suunniteltuja. Mukana oli mattopiiska, henkari, pyykkipoika, juustohöylä, keinutuoli, purkinavain, suodatinpussi ja pistorasia.

(annansilmat-aitta.com)

"Aamusta iltaan käytämme samoja ihan tavallisia esineitä, joiden muotoilua emme tule sen kummemmin ajatelleeksi. Mitä vanhempi keksintö, sitä nerokkaampi se usein on myös muotoilultaan."

Tässä Helsingin Sanomat on lähempänä totuutta, kuin toimituksessa osataan arvatakaan. Soluissamme toimii joka hetki lukematon määrä erilaisia "tavallisia" molekyylikoneita, joiden muotoilua emme juurikaan tule ajatelleeksi. Kehitysopin mukaan nämä molekyylikoneet ovat uskomattoman vanhoja (jopa miljardeja vuosia) ja ne ovat myös "muotoilultaan nerokkaimpia". Esimerkiksi ribosomi, ATP-syntaasi, fotosysteemi II ovat huippuhienoja molekyylikoneita, joiden toimintaa tai rakennetta emme vielä täysin tunne, mutta joista tutkijat pyrkivät ottamaan mallia synteettisten molekyylikoneiden rakentamiseksi.

Ihminen on etevä tunnistamaan suunniteltuja objekteja. Esimerkiksi arkeologit osaavat  tunnistaa pienistä savenpalasista älykkään suunnittelun. Mutta kun kohteen design ja nerokkuus on ylivertainen mihinkään ihmisen suunnittelukyvyn aikaansaannokseen, niin silloin laput putoavat silmille ja älyn sijasta design selitetäänkin sattumalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti