lauantai 1. joulukuuta 2012

Tietokonemalli apuna elämän synnyn tutkimuksessa


Elämän alkuperä on ollut eräs tieteen pitkäaikaisimmista ongelmista. Uusi matemaattinen tietokonemalli valaisee elämän syntyyn johtavia molekyylimekanismeja. Asiasta kertova tutkimus julkaistaan joulukuussa Acta Biotheoretica-tiedelehdessä.

(mukto-mona.net)

Tutkijat ovat esittäneet useita teorioita siitä, kuinka elämä on saanut alkunsa Maassa. Kaikille esitetyille teorioille on yhteistä molekyylien verkosto, jolla on ollut kyky toimia yhdessä ja joille on ilmaantunut kyky tehdä kopioita itsestään (replikoitua). Yhteistyö ja replikoituminen ovat elämälle tunnusomaisia piirteitä. Tutkijoiden on kuitenkin vaikea kuvitella, kuinka tällainen molekyyliverkosto voisi syntyä spontaanisti - ilman edeltäjiä - varhaisen Maan kemiallisessa ympäristössä.

"Jotkut sanovat, että se on sama kuin romukaupassa riehuva pyörremyrsky saisi aikaan Boeing 747-lentokoneen," toteaa tutkija Wim Hordijk (National Evolutionary Synthesis Center, Durham, North Carolina).

Uudessa tutkimuksessa Hordijk, Mike Steel (University of Canterbury, New Zealand) ja Stuart Kauffman (University of Vermont) tarkastelivat molekyyliverkostoa matemaattisen tietokonemallin avulla ja he löysivät uskottavan mekanismin, joka olisi voinut johtaa elämän rakennekomponenttien - solukalvojen ja nukleiinihappojen - kehitykseen.

"Osoittautuu, että molekyyliverkostot mallissamme ovat usein rakentuneet pienemmistä ryhmistä, joilla on samanlaiset itseään ylläpitävät ominaisuudet," Hordijk selittää. Hajottamalla ja yhdistämällä ryhmiä uudelleen eritavalla näyttää tuloksena olevan yhä suurempi ja monimutkaisempi kemiallisten reaktioiden verkosto - ja otaksuttavasti elämä.

"Näillä tuloksilla saattaa olla merkittävä vaikutus siihen, kuinka ajattelemme elämän syntyneen kemiallisten reaktioiden tuloksena," Hordijk kertoo.

Kehitysoppiin uskovia ajatellen on tietysti hyvä asia, että he saavat edes tietokonesimulaatioiden avulla tuloksia, jotka ovat heidän uskoaan tukevia. Kokeelliset yritykset elämän spontaanin synnyn aikaansaamiseksi ovat vetäneet vesiperän eikä mitään lähimainkaan elämää muistuttavaa ole havaittu syntyneen. Elämän spontaaniin syntyyn liittyy edelleen lukuisia ratkaisemattomia ongelmia.


Lähde:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-11/nesc-msl112612.php

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti