torstai 13. joulukuuta 2012

Maaperästä on löydetty antibioottia syövä bakteeri


Ryhmä kanadalaisia ja ranskalaisia tutkijoita kertoo löytäneensä maaperästä bakteerin (Microbacterium sp), joka kykenee hajottamaan ja käyttämään ravinnokseen maataloudessa käytettävää yleistä antibioottia, sulfametatsiinia. Tutkimus on julkaistu Journal of Environmental Quality-tiedelehdessä.


Bakteereilla tiedetään olevan erilaisia keinoja puolustautua antibiootteja vastaan. Ne voivat esimerkiksi pumpata antibioottia ulos solukalvonsa ulkopuolelle. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun bakteerin havaitaan kykenevän hajottamaan antibioottia ja käyttävän sitä ravintonaan. Samalla tämä on myös uusi resistenssimekanismi antibiootteja vastaan.

Tutkimuksen johtaja Ed Topp sanoo, että altistuminen maaperässä oleville antibiooteille asettaa bakteereille paineita kehittää resistenssiä antibiootteja vastaan ja useimmin tämä tapahtuu resistenssiä koodaavien geenien avulla, jotka siirtyvät bakteerista toiseen. Uusi tutkimus näyttää viittaavan siihen, että myös antibioottia hajottavat geenit siirtyvät bakteerien välillä. "Se on erittäin kiehtovaa," Topp toteaa.

Tutkijasta on kiehtovaa se, että bakteerit siirtävät antibioottia hajottavaa geeniä toisilleen. Mielenkiintoista on se, että tässäkään tapauksessa ei viitata sanallakaan darwinistiseen mekanismiin antibiootin hajotuskyvyn tuottajana.


Lähde:

https://www.agronomy.org/story/2012/dec/thu/antibiotic-eating-bug-unearthed-in-soil

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti