torstai 1. marraskuuta 2012

Uudenlaisia prototähtiä on löydetty


Max Planck instituutin johtama tutkijaryhmä on löytänyt uusia ja uudentyyppisiä prototähtiä. Havainnot tehtiin ESA:n (European Space Agency) Herschel-avaruusteleskoopilla. Tutkijat valmistivat myös kolmiulotteisen kuvan Barnard 68-molekyylipilvestä, jossa uskotaan syntyvän uusi pienimassainen tähti.


Tähtien oletetaan syntyvän avaruuden suurissa molekyylipilvissä, jotka romahtavat kasaan oman painovoimansa vaikutuksesta. Romahduksen tuloksena syntyy ns. prototähti. Molekyylipilvi myös estää meitä näkemästä varsinaista tähtien syntyprosessia, koska se absorboi uuden prototähden säteilemän valon. ScienceDaily uutissivuston mukaan tähtien syntyprosessin tunteminen auttaa meitä ymmärtämään omaa alkuperäämme.

Herschel onnistui löytämään nuorimpia ja primitiivisimpiä tunnettuja prototähtiä ja oletettujen prototähtien lukumäärä kasvoi 330:stä lähes 500:aan. Samalla tutkijat havaitsivat uudenlaisen prototähden esiasteen: tiheän molekyylipilven, jonka lämpötila on 15 astetta absoluuttisen nollapisteen yläpuolella eli n. -258 C.

ScienceDaily on oikeassa. Ovatko tähdet ja koko maailmankaikkeus syntyneet itsekseen vai ovatko ne olemassa erityisen luomistyön tuloksena? Vastaus tähän kysymykseen varmasti auttaa meitä ymmärtämään omaa alkuperäämme.

Toistaiseksi yhtään uuden tähden syntymää ei ole havaittu. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan uusia havaintoja ja vastausta kysymykseemme.


Lähde:

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121031081524.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti