torstai 1. marraskuuta 2012

Ovatko tähdet nuoria vai vanhoja ?


Pallomaisten tähtijoukkojen uskotaan olevan maailmankaikkeuden vanhimpia rakenteita. Niissä näyttää kuitenkin olevan myös nuoria tähtiä, eikä sitä osata selittää.


Esimerkiksi NGC 6362:ssa on useita tähtiä - sinisiä harhailijoita - jotka ovat onnistuneet säilyttämään nuorekkaan ilmeensä.

Pallomaisten tähtijoukkojen tähtien uskotaan syntyneen samanaikaisesti - noin 10 miljardia vuotta sitten. Kuitenkin nämä siniset harhailijat ovat sinisempiä, kirkkaampia ja siten myös massiivisempia kuin niiden pitäisi olla 10 miljardin vuoden kehityksen jälkeen. Siniset tähdet ovat kuumia ja ne kuluttavat (ydin)polttoaineensa nopeasti loppuun. Mikäli nämä tähdet ovat 10 miljardin vuoden ikäisiä, niiden olisi pitänyt lakata olemasta jo aikoja sitten. Kuinka ne siis säilyivät?

Astronomit haluaisivat tietää mikä on näiden sinisten harhailijoiden "ikuisen nuoruuden" salaisuus. Tällä hetkellä on olemassa kaksi teoriaa: tähtien törmäykset ja sulautumiset toisiinsa sekä materiavirrat vierekkäisten tähtien välillä. Molempien teorioiden perusajatus on se, että tähdet eivät ole alunperin syntyneet niin massiivisina, kuin me näemme ne nyt, vaan ne ovat jossain elämänsä vaiheessa saaneet uutta materiaa ja samalla "uuden elämän".

Miksi astronomeille ei ole tullut mieleen, että heidän iänmääritysmenetelmissään voisi olla jotain pielessä?

Tähtien ikä ei ole ainoa asia, joka aiheuttaa päänvaivaa karvakerroksen yläpuolella. Myös litium-7:n puutos on vaivannut jo pitkään.


Lähde:

http://esciencenews.com/articles/2012/10/31/stars.ancient.and.modern

1 kommentti:

  1. Hyvä kirjoitus. Vuosimiljoonat evoluution ohella niitä pyhiä lehmiä, joita ei saa kritikoida.

    VastaaPoista