perjantai 16. marraskuuta 2012

Galakseille uusi etäisyysennätys


Tähtitieteilijät kertovat löytäneensä etäisimmän galaksin. Galaksin uskotaan olleen olemassa jo 420 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen eli sen ikä on n. 13,3 miljardia vuotta.

Vasemmalla on suurennus uudesta ennätysgalaksista.. (Credit: NASA, ESA, M. Postman and D. Coe (STScI), and the CLASH Team)

Havaintoon käytettiin Hubble- ja Spitzer-avaruusteleskooppeja ja lisäksi tutkijat hyödynsivät avaruuden omaa "suurennuslasia". Nämä avaruuden "suurennuslasit" ovat massiivisia galaksijoukkoja, jotka suurentavat niiden takana olevia kaukaisia galakseja.

Tämä uusi galaksi, MACS0647-JD, on hyvin pienikokoinen ja sen uskotaan olevan vasta kehityksensä alkuvaiheessa. Galaksille on mitattu punasiirtymän arvoksi 11, joka on myös uusi ennätys.

Tämä on mielenkiintoinen havainto. Nyt ollaan hyvin lähellä sitä aikaa, jolloin alkuräjähdysteorian mukaan ensimmäiset tähdet syntyivät eli n. 400 milj. vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Havaintovälineet kehittyvät koko ajan, joten jäämme odottamaan mitä uutta ja yllättävää uudet havainnot tuovat tullessaan.



Lähde:

http://www.newswise.com/articles/view/596145/?sc=rssn&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NewswiseScinews+%28Newswise%3A+SciNews%29

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti