keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Turun Sanomat: Hyönteiset ajavat kasvien evoluutiota


Turun Sanomat kertoi 9.10. kohututkimuksesta, jossa oli mukana myös suomalaistutkija, Turun yliopiston kemian laitoksen professori Juha-Pekka Salminen. TS:n artikkelin mukaan tutkimus todisti, että hyönteiset ajavat kasvien evoluutiota. Iltahelokilla (Oenothera biennis) tehty tutkimus julkaistiin Science-tiedelehdessä.

Tämähän on hienoa! Kohututkimus evoluutiosta ja vieläpä osittain suomalaisin (tois/täl pual jokke) voimin. Mielenkiintoinen kysymys on siis se, millaista evoluutiota tutkijat tässä kohututkimuksessa havaitsivat?

Tutkimuksen johtaja ja Cornellin yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian professori Anurag Agrawal kertoo: "Me osoitimme, että kun perhoset otettiin pois kasvuympäristöstä, niin tietyt iltahelokkilajikkeet olivat erityisen menestyksekkäitä. Näillä menestyksekkäillä lajikkeilla oli geenit, jotka tuottivat vähemmän puolustusta perhosia vastaan."

Tutkijat havaitsivat, että tuhohyönteisten poissaollessa kasvit menettivät tuhohyönteisten torjuntamekanisminsa. Ne eivät enää tuottaneet hyönteisten torjuntaan tarvittavia kemikaaleja.

Siis hetkinen...luinko ihan oikein...? Kyllä! Tässä evoluutiota esittelevässä kohututkimuksessa havaittiin, että kasvit menettivät olemassa olevan toiminnon. Tämä ei ole kovin suuri yllätys. Suurempi yllätys olisi ollut se, mikäli tutkijat olisivat havainneet jonkin uuden toiminnon syntyneen. Sehän olisi ollut oiva todiste evoluution kyvystä tuottaa biosfäärin häikäisevä monimuotoisuus. Jäämme siis edelleen odottamaan sellaista havaintoa.


Lähteet:

http://www.ts.fi/teemat/luonto/399372/Hyonteiset+ajavat+kasvien+evoluutiota

http://www.nsf.gov/news/news_summ.jsp?cntn_id=125636

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti