torstai 11. lokakuuta 2012

Monimutkaiset aivot olivat olemassa luultua aikaisemmin


Kambrikaudella eläneillä niveljalkaisilla oli monimutkaiset aivot jo 520 milj. vuotta sitten eli paljon aikaisemmin, kuin on tähän asti uskottu. Havainnosta kertova tutkimus on julkaistu Nature-tiedelehdessä.

Erittäin hyvin säilynyt sukupuuttoon kuolleen niveljalkaisen fossiili,Fuxianhuia protensa, osoittaa, että anatomisesti monimutkaiset aivot olivat olemassa jo kambrikaudella, eivätkä ne ole juurikaan muuttuneet sen jälkeen. Arizonan yliopiston neurobiologin Nicholas Strausfeld kuvaa löytöä vanhimmaksi fossiiliksi, jolla on aivot. Tutkijat uskovat, että heidän löytönsä auttaa selvittämään sitä, milloin monimutkaiset aivot kehittyivät.

Strausfeld kertoo, että "kukaan ei uskonut näin monimutkaisten aivojen kehittyneen niin varhaisessa vaiheessa monisoluisten eliöiden historiassa," ja jatkaa "On huomionarvoista kuinka pysyvänä hermojärjestelmän rakenne on säilynyt yli 550 milj. vuotta." Hän kuvaa Fuxianhuia protensa- fossiilia vanhanaikaiseksi eliöksi, jolla on modernit aivot.

Strausfeld sanoo, että paleontologien ja evoluutiobiologien on vielä päästävä yksimielisyyteen siitä, miten niveljalkaiset kehittyivät ja miltä niiden ja hyönteisten yhteinen esi-isä näytti.

Se on tietenkin selvää, että kehityshistorian selvittelyssä on iso urakka, kun erilaisia ajatusrakennelmia yritetään sovittaa yhteen ja sitten niiden pitäisi vielä sopia havaintoihin, jotka ovat usein vain sotkevat vyyhtiä lisää.

Tämäkin uusi havainto hämmentää kehityshistoriasoppaa lisää. Sen perusteella tutkijat päättelevät, että erään äyriäislahkon (branchiopod) aivot kehittyivät monimutkaisista yksinkertaisiksi.

Evoluutioteorian selitysvoiman kannalta tämä on tietenkin loistava asia. Evoluutio voi kehittää yksinkertaiset monimutkaisiksi ja monimutkaiset yksinkertaisiksi. Kaikki kelpaa eikä mikään havainto jää selittämättä. Voiko tätä parempaa tieteellistä teoriaa olla olemassa?

Rakkikoiruli kyllä valehtelisi, mikäli väittäisi tämän havainnon olevan jotenkin yllättävä. Monimutkaiset aivot "ilmaantuvat" fossiiliaineistoon eikä niiden kehityshistoriaa kyetä osoittamaan. Niiden kuitenkin havaitaan pysyvän lähes muuttumattomina yli 500 milj. vuoden ajan ilmaantumisensa jälkeen.

Karvakuono on jo aikaisemmin kuvannut tämän kehitysopillisen ilmiön. Nyt sille voisi antaa nimeksi vaikkapa kehitysopin epätarkkuusperiaate:

On yllättävää, että XXXX oli jo olemassa täysin kehittyneenä/valmiina niin varhaisessa vaiheessa NNNN historiassa.


Lähde:

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121010131436.htm

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. "Evoluutio voi kehittää yksinkertaiset monimutkaisiksi ja monimutkaiset yksinkertaisiksi. Kaikki kelpaa eikä mikään havainto jää selittämättä."

    Toisin sanoen evoluutioteoriaa on mahdotonta falsifioida. Tämä puolestaan tarkoittaa, ettei se ole tieteellinen teoria lainkaan, vaan eräänlainen jatkuvasti muuntautuva "kameleonttiteoria".

    Jouni Suninen

    VastaaPoista