maanantai 24. syyskuuta 2012

Etäisin galaksi löydetty ?


Wei Zhengin johtama tutkijaryhmä The Johns Hopkins yliopistosta on mahdollisesti havainnut kaukaisimman galaksin. Tutkijat käyttivät hyväksi NASAn Spitzer- ja Hubble-avaruusteleskooppien yhdistettyä tehoa sekä kosmista suurennusvaikutusta. Tutkimusraportti on julkaistu Naturessa.


Tämän etäisen kohteen valo on lähtenyt liikkeelle vain 500 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Galaksi syntyi aikana, jolloin maailmankaikkeus oli vasta muotoutumassa. Tuota ajanjaksoa kutsutaan "Pimeäksi ajaksi" ("Dark Ages/Era") ja silloin maailmankaikkeus kehittyi pimeästä ja tähdettömästä tilasta tähtiä ja galakseja sisältävään muotoon.

"Tämä galaksi on kaukaisin kohde, jonka olemme varmasti havainneet," Zhang kertoo. "Toivomme, että tämän kohteen ja muiden vastaavien avulla voimme selvittää kuinka Pimeä aika päättyi."

Tämän nuoren galaksin valo on matkustanut n. 13.2 miljardin vuoden ajan ennen päätymistään NASAn teleskooppeihin ja sen punasiirtymän arvoksi, z, on määritelty 9.6. Tähtitieteilijät käyttävät punasiirtymää etäisyyksien arvioitiin.

Tutkijat havaitsivat kohdetta viidellä eri aallonpituudella (tai taajuudella) ja he uskovat havainneensa kohteen ajalta, jolloin se oli n. 200 miljoonaa vuotta vanha. Se on myös pienikokoinen, mikä on sopusoinnussa vallitsevien kosmologisten käsitysten kanssa. Niiden mukaan ensimmäiset galaksit olivat pieniä ja ne vähitellen yhdistyivät muodostaen suuria galakseja, joita havaitsemme nykyisessä maailmankaikkeudessa.

Vuonna 2018 on tarkoitus laukaista avaruuteen NASAn James Webb-avaruusteleskooppi, jonka avulla tähtitieteilijät toivovat saavansa lisätietoa maailmankaikkeuden alkuajoista, jolloin ensimmäiset tähdet ja galaksit muodostuivat.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan näitä uusia havaintoja.


Lähde:

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120919135419.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti