keskiviikko 22. elokuuta 2012

Thomas Nagel: Uusdarwinistinen selitys luonnosta on melko varmasti virheellinen


Tunnetun ateistifilosofin Thomas Nagelin syyskuussa julkaistava uusi kirja on varsinainen pommi. Kirjassa Nagel arvostelee kehitysoppia ja samalla sanoo, että meidän pitäisi kiittää älykkään suunnittelun kannattajia, jotka ovat haastaneet vallitsevan tiedekäsityksen. Kirjalla on hyvin provokatiivinen nimi: "Maailma ja  mieli: Miksi materialistinen uusdarwinistinen käsitys luonnosta on melko varmasti virheellinen." Kirjan julkaisija on Oxford University Press.

Thomas Nagel on ateisti eikä hän usko älykkään suunnittelun teoriaan (ID). Nagel sanoo, että vaikka tunnettuja ID:n kannattajia (Michael Behe, Stephen Meyer ja David Berlinski) ainakin osaksi motivoivat heidän uskonnolliset käsityksensä, niin he ovat kuitenkin esittäneet erittäin mielenkiintoista empiiristä todistusaineistoa elämän synnyn ja sen kehityksen fysikaaliskemiallisen selityksen todennäköisyyttä vastaan. Nagelin mukaan tiedeyhteisön pitäisi ottaa heidän esittämänsä kritiikki vakavasti. "He eivät ansaitse ylenkatsetta, jonka he yleensä saavat osakseen. Se ei vain ole reilua."

Tämä uutinen saa jopa rakkikoirulin purukaluston ilmestymään tahattomasti näkyviin... Meillehän on toitotettu kovaan ääneen, että "evoluutio on yhtä totta kuin painovoima (Sundström)!" tai "voiko tämän vakuuttavampaa todistetta evoluution puolesta enää toivoa (Portin)!". Nyt tunnettu ateistifilosofi esimerkillään osoittaa, että ihan järkeväkin ihminen voi suhtautua kehitysoppiin kriittisesti. Mihin tämä maailma on oikein menossa, kun vallitsevia uskomuksia aletaan epäillä ihan omassa leirissä? Sitä karvakuono ei tiedä!

Thomas Nagel on eräs johtavista amerikkalaisista filosofeista. Hän yhdysvaltain tiede- ja taideakatemian jäsen (Fellow of the American Academy of Arts and Sciences). Hänet on myös kutsuttu mm. seuraavien instituutioiden jäseneksi: National Science Foundation ja the National Endowment for the Humanities. Hän on saanut arvostetun Balzan palkinnon työstään moraalifilosofian alalla.

Tämän lisäksi Nagel näyttää olevan rohkea itsepäinen ajattelija.

Nagelin uuden kirjan voi tilata täältä.


Lähde:

http://www.evolutionnews.org/2012/08/noted_atheist_p063451.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti