sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Koiranjalostus ei todista evoluutiota


Helsinkiläinen eläinklinikka Apex ei ota enää hoitoon Shar Pei-rotuisia koiria (Helsingin Uutiset 15.12. ja Prisma Studio 10.2.). Päätöksellään eläinklinikka haluaa kiinnittää kasvattajien ja koiranomistajien huomion shar pein terveysongelmiin. Rodulla on poikkeuksellisen paljon vaikeahoitoisia iho-ongelmia, ahtaita korvakäytäviä, silmäongelmia ja nenänielun ahtautta. Päätös ei ole välttämättä taloudellisesti kannattava, mutta se on osoittaa, että eläinklinikan eettiset arvo ovat kohdallaan ja että siellä ollaan aidosti huolissaan eläinten terveydestä.

Shar Pei. (alldog360.blogspot.com)

Lukion biologian oppikirjan (Elämä, WSOY) mukaan koiranjalostus on ihmisen ohjaamaa nopeutettua evoluutiota ja samalla se on eräs evoluution todisteista. Evoluution uskotaan selittävän nykyisin havaittava biosfäärin monimuotoisuus. Yleisesti evoluutio määritellään alleelitaajuuksien muutokseksi. Evoluutioteorian mukaan (ituradan) perinnölliset mutaatiot muodostavat evoluution perustan eli niiden pitäisi selittää lajien monimuotoisuutta rikastava muuntelu sekä uusien rakenteiden, toimintojen ja lajien synty.

Havainnot koiranjalostuksesta eivät kuitenkaan tue oletusta, että perinnölliset mutaatiot lisäisivät positiivisella tavalla monimuotoisuutta, kuten shar pein terveysongelmat osoittavat. Suomessa professori Hannes Lohen työryhmä tutkii koirien geeniperimää. Lohen mukaan jalostustyö on heikentänyt voimakkaasti koirien geneettistä monimuotoisuutta ja vaarantaa lajin elinvoimaisuuden. Koiriin on rikastunut satoja erilaisia geenivirheitä (mutaatioita) ja perinnöllisiä sairauksia. Prisma studio:n mukaan rotukoirien lisääntymiskyvyttömyydestä on tulossa perinnöllistä.

Perinnöllisiä sairauksia aiheuttavat mutaatiot ovat vakava uhka koiran terveydelle ja nykyinen jalostustyö tähtääkin niiden vähentämiseen. Näin ollen koiran terveys on noussut ainakin jossain määrin ulkonäkövaatimuksia tärkeämmäksi tekijäksi koirankasvatuksessa. Esimerkiksi Ruotsissa aloitettiin v. 2001 jalostusohjelma, jonka päämääränä oli vähentää cavalier kingcharlesinspanielin sydänsairautta. Siitokseen pyrittiin valitsemaan mahdollisimman terveitä koiria. Jalostusohjelma ei kuitenkaan lisännyt terveiden koirien osuutta ruotsalaiscavaliereissa.

Jalostustyön seurauksena koiriin rikastuneet sairauksia aiheuttavat mutaatiot ovat muutoksia alleelitaajuuksissa ja siten myös evoluutiota, ja tässä mielessä lukion oppikirjan väite on tosi. Mutta koiranjalostus ei todista, että perinnölliset mutaatiot lisäisivät positiivisella tavalla lajin monimuotoisuutta tai voisivat selittää nykyisen biosfäärin monimuotoisuuden. Tämän vuoksi koiranjalostus evoluution todisteena olisi poistettava oppikirjoista. Vähintäänkin olisi oppikirjoissa kerrottava selkeästi jalostustyön koirille aiheuttamista ongelmista.


Päivitys 29.11.2012:

Tämän kirjoituksen aihepiiriin liittyvät myös seuraavat blogitekstit:

Helsingin Sanomat julkaisi Tieteen rakkikoiran kirjoituksen

Aki Holm vastasi rakkikoiran kirjoitukseen Helsingin Sanomissa

Helsingin Sanomat julkaisi Tieteen rakkikoiran mielipidekirjoituksen

Kysymyksiä Hannes Lohelle

Hannes Lohi osallistui HS:n keskusteluun koiranjalostuksesta evoluution todisteena




Lähteet:

Helsingin Uutiset 15.12.2010
Elämä, Biologia WSOY 1999, 2005
Lohi, Hannes: Koiran kanssa geenimetsällä. Koiramme 3/2006
Koiramme 1-2/2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti