sunnuntai 9. syyskuuta 2012

"Roska-DNA" yllätti tutkijat: Sillä onkin toiminto!


Eräs kehitysopin keskeisistä opinkappaleista, "roska-DNA", on yllättäen osoittautunut myytiksi. Tähän saakka tutkijat ovat uskoneet, että valtaosa (90 %) ihmisen perimästä on hyödytöntä "roskaa" eli tilke-DNA:ta, jolla ei ole mitään tehtävää. Kansainvälinen Encode (Encyclopedia of DNA Elements)-tutkijaryhmä on osoittanut tämän pitkään valinneen käsityksen virheelliseksi.

"Roska-DNA:n" on uskottu kertyneen perimään evoluution kuluessa, koska luonnonvalinta ei ole kyennyt sitä poistamaan. Uuden Naturessa julkaistussa tutkimuksen mukaan suurimmalla osalla (80%) genomia on jokin funktio.

Ja näyttää siltä, että loput 20% ei myöskään ole "roskaa", toteaa projektikoordinaattori Ewan Birney. Hän kertoo, että projektissa tarkasteltiin vain 147 solutyyppiä ihmiskehon tuhansista erilaisista soluista. Mikäli kaikki solutyypit tutkittaisiin, niin "on todennäköistä, että tuo 80% kasvaa 100%:iin", Birney sanoo.

Molecular Biology of the Cell eli "Alberts et al." on eräs arvostetuimmista biologian oppikirjoista. Uusimmassa (5. painos) v. 2008 julkaistussa  painoksessa Alberts et al. vielä kirjoittavat: "Suurin osa meidän (proteiineja) koodaamattomasta DNA:sta on lähes varmasti hyödytöntä roskaa, joka on säilynyt kuin kasa vanhoja sanomalehtiä."

[Much of our noncoding DNA is almost certainly dispensable junk, retained like a mass of old papers...]

Alberts et al. olivat siis lähes varmoja siitä, että heidän uskomuksensa olisi tosi. Tämä kertoo siitä, että usko voi saada hyvin vahvan aseman ihmisen todellisuuskuvassa. Alberts et al.:n tapauksessa on vaikea välttyä ajatukselta, että heidän materialistinen maailmankuvansa on vaikuttanut heidän ajatteluunsa, jonka uusi tieteellinen tieto on osoittanut olevan vailla todellista perustaa. Se oli vain ajatusrakennelma.

Rakkikoiruli ei ole kovin yllättynyt siitä, että kehitysopillinen uskomus osoittautuu myytiksi. Näin näyttää tapahtuvan jatkuvasti, kun uutta ja entistä tarkempaa tieteellistä tietoa saadaan. Kovin suuri yllätys ei myöskään ole se, että perimämme informaation sisältävä DNA osoittautuu olevan kokonaan täynnä hyödyllistä ja merkityksellistä informaatiota. Tätä voisi olettaakin, mikäli DNA informaatiosisältöineen on suunniteltu kokonaisuus.


Lähteet:

http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288497276088.html

http://www.evolutionnews.org/2012/09/junk_no_more_en_1064001.html

http://www.sciencemag.org/content/337/6099/1159.summary

Alberts, Bruce & Johnson, Alexander & Lewis, Julian & Raff, Martin & Roberts, Keith & Walter, Peter (2008): Molecular Biology of the Cell, 5th edition, Garland Science, New York. s.31

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti