maanantai 27. elokuuta 2012

Painovoiman arvoitus


Helsingin Sanomat oheistaa mielipidekirjoittajia seuraavasti: "Mitä napakammin kirjoitat, sitä todennäköisemmin tekstisi päätyy lehteen." Tieteen rakkikoira on lähettänyt tänä vuonna useita (7 kpl) lyhyitä eli napakoita kirjoituksia HS:n mielipideosastolle. Tulos: Yhtään ei ole julkaistu. Kirjoitukset ovat sisältäneet kehitysoppikritiikkiä  tai tieteeseen liittyviä kriittisiä huomautuksia. Helsingin Sanomat voisi opastaa mielipidekirjoittaja myös seuraavasti: "Mitä vähemmän kirjoituksesi sisältää kehitysoppikritiikkiä tai kritiikkiä vallitsevia tiedekäsityksiä kohtaan, sitä todennäköisemmin tekstisi päätyy lehteen."

Tuorein tapaus on painovoimaa koskeva kirjoitukseni, jossa kommentoin HS:n Tiede-sivulla julkaistua artikkelia "Saatanalliset säikeet". Julkaisupolitiikkansa mukaisesti Helsingin Sanomat ei kirjoitustani julkaissut.


Painovoiman mekanismia ei tunneta

Niko Kettunen kertoi nykyfysiikan visaisimman pulman olevan se, että ei tiedetä miten painovoima vaikuttaa hiukkastasolla (HS Tiede 21.8.). Painovoimaan liittyy myös toinen visainen pulma: sen vaikutusmekanismia ei tunneta. Me tiedämme millainen vaikutus painovoimalla on kappaleisiin, mutta me emme tiedä mikä aiheuttaa tämän vaikutuksen. Jo Newtonia aikanaan muistutettiin asiasta, kun hän oli keksinyt painovoimalain. Hän vastasi arvosteluun: "Olen kertonut kuinka se liikkuu - en miksi se liikkuu." Richard Feynman kuvaa ongelmaa seuraavasti: "Kukaan ei ole keksinyt mekanismia, joka selittäisi painovoiman, ilman että joudutaan olettamaan ilmiöitä, joita ei ole olemassa." Painovoimaa pidetään niin itsestään selvänä asiana, että harva edes tietää tästä merkittävästä tieteellisestä ongelmasta.


Lähteet:

Feynman, Richard (1995): Six Easy Peaces, Penguin Books
Feynman, Richard (1992): The Character of Physical Law, Penguin Books

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti